Observatie van het afweersysteem
In het Leids Universitair Medisch Centrum wordt een onderzoek gedaan naar het afweersysteem om te observeren hoe verschillende afweercellen in het bloed circuleren.
Dit is van belang voor patiënten die een therapie krijgen die het afweersysteem onderdrukt. Zoals bij beenmergtransplantatie of het toepassen van prednison.
De laatste jaren is er al veel vooruitgang geboekt door gebruik te maken van targeted therapy, waarbij een beperkter deel van het afweersysteem wordt onderdrukt.
Maar ook bij targeted therapy raakt het immuunsysteem beschadigd of gewijzigd. Het kan door de therapie een deel van het geheugen ‘kwijtraken’.
Het onderzoek is er opgericht om het afweersysteem te begeleiden en te herstellen. Bijvoorbeeld door vaccinaties.
Tevens is er een onderzoek voor een nieuw concept om kanker aan te tonen.
Hiervoor ontving de nieuw aangestelde toponderzoeker Prof. J.J.M. van Dongen (recent verbonden aan het LUMC) van de Europese Commissie 2,5 miljoen euro voor dit innovatief onderzoek.
Het doel is de aanwezigheid van kanker te kunnen aflezen uit bepaalde afweercellen in het bloed. Het gaat om macrofagen die dode cellen uit het bloed opruimen en afvoeren via de bloedbaan.
Door het afval te onderzoeken kan worden vastgesteld of er kankercellen in voorkomen. Met een bloedprikje zou dan in een zeer vroeg stadium kanker kunnen worden vastgesteld.
En bij patiënten die succesvol zijn behandeld als controlemiddel te gebruiken om eventuele uitzaaiingen op te sporen.
Bron: LUMC
Dit is een site om informatie en tips te geven hoe je door slim managen maximale genezing kunt bereiken.