Longkanker in 20ste eeuw zeldzame ziekte

longkanker

Kans op longkanker bij roken.

In de Volkskrant van 20 juli 2015 staat een interessant artikel over longkanker, geschreven door Frits van Dam, emeritus hoogleraar psychologie, verbonden aan de Stichting Rookpreventie Jeugd.

Hij schrijft dat weinig mensen weten dat in het begin van de 20ste eeuw, toen er nog nauwelijks sigaretten werden gerookt, longkanker een zeldzame ziekte was. Kanker als gevolg van roken wordt vanzelf verleden tijd als kinderen niet meer gaan roken en er achteraf dan ook minder dure behandelingen nodig zullen zijn.

Een forse accijnsverhoging op tabak brengt volgens Frits van Dam een aanzienlijk bedrag aan extra inkomsten in de staatskas die gereserveerd kunnen worden voor onderzoek naar en behandeling van kanker.

Een verhoging van 1 euro per dag per pakje levert zo’n 1.7 miljoen per dag op. Ruim 600 miljoen op jaarbasis.

KWF Kankerbestrijding noemt in haar rapport “Toegankelijkheid van dure kankergeneesmiddelen” een aantal oplossingsrichtingen om te voorkomen dat in de spreekkamer besloten moet worden een duur geneesmiddel niet voor te schrijven omdat er simpelweg geen geld voor is.

Bijvoorbeeld prijsverlagingen van medicijnen door fabrikanten, beperking van vergoedingen voor behandelingen en financiële buffers van ziekenhuizen.

Mocht u nog roken of uw kinderen dezelfde trekjes beginnen te vertonen, houd er dan rekening mee dat er in de toekomst wellicht geen betaalbare werkende geneesmiddelen meer voor iedereen beschikbaar zijn.

Bijna 30 procent van alle sterfte aan kanker wordt immers door tabak veroorzaakt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *