Kanker en stamcellen

foto kankercellen

Onderzoekers van het UMC Utrecht en het Hubrecht Instituut zijn er in geslaagd om fouten te detecteren in de DNA-code van gezonde menselijke stamcellen.

Zij vonden in de stamcellen van organen met een hoog risico op kanker evenveel DNA fouten als in organen met een laag risico.

Deze opmerkelijke bevinding is gepubliceerd in het vakblad Nature en toont duidelijk aan dat de kans op kanker niet kan worden verklaard door het aantal DNA-fouten.

Niet alle soorten kanker komen even vaak voor. Organen waarvan de cellen zich minder snel delen hebben een lager risico op kanker. Ter vergelijking: dikke darmkanker komt vijftien keer vaker voor dan leverkanker.

Uit het nieuwe DNA-onderzoek blijkt dat iedere stamcel er jaarlijk veertig DNA- fouten bij krijgt onafhankelijk van de deelsnelheid.

Leefstijl kan bijdragen aan het ontstaan van kanker. Bijvoorbeeld roken en longkanker.

Voor de meeste organen is echter onbekend in hoeverre het risico op kanker het resultaat is van pech of een ongezonde leefstijl.

Het huidige onderzoek draagt bij aan een beter begrip over de rol van DNA-fouten in het ontstaan van kanker en kan in de toekomst bijdragen aan een beter preventie.

Bron: UMC Utrecht, Hubrecht Instituut, NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *