Horen dat je kanker hebt

Horen dat je kanker hebt
​Kanker kan je bestaan en zekerheden aan het wankelen brengen. Je toekomst is onzeker geworden.
Tijdens de behandeling stond alles in het teken van overleven. Na de behandelingen kan je je afvragen: wat heb ik nou eigenlijk allemaal meegemaakt? En opeens kunnen er allerlei gevoelens en emoties loskomen. Zoals angst, boosheid, frustratie, machteloosheid, paniek, somberheid, verdriet en wanhoop. 64% van (ex)kankerpatiënten geeft aan zich hier zorgen over te maken.

Verwerken kost tijd

Er bestaat geen pasklaar antwoord op de vraag hoe je het beste met kanker kunt leven. Iedereen is anders en elke situatie is anders. Iedereen verwerkt het hebben van kanker op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.
Een aantal mensen verwerkt het zonder professionele hulp. Soms met hulp van naasten. Maar er zijn ook mensen bij wie dat niet lukt. De klachten verminderen niet of soms krijgen mensen juist alleen maar meer klachten.

Om hulp vragen kan lastig zijn

Het kan voor veel mensen moeilijk zijn om hulp te zoeken. Verschillende gedachten kunnen je tegenhouden, zoals “het is heel normaal dat ik er even doorheen zit, psychische hulp is dan toch niet nodig?” Of je relativeert je klachten: “Zo erg is het nou ook weer niet, het komt wel weer goed. Deze gedachten zijn heel begrijpelijk. Maar daardoor blijven mensen te lang rondlopen met ernstige klachten zoals piekeren, slaapproblemen en andere uitingen van stress. Hulp van een professionele zorgverlener kan dan veel opleveren of zelfs nodig zijn.

Hulp zoeken

De kans is groot dat je zelf niet beseft hoeveel invloed de klachten op je leven hebben. Omdat je er al zo lang mee rondloopt. Maar heb je al langere tijd last van bovenstaande klachten? Probeer dan toch hulp te zoeken.
 Bijvoorbeeld bij je (huis)arts of de (gespecialiseerd) verpleegkundige, een maatschappelijk werker, psycholoog of geestelijk verzorger. Hulp betekent niet per se maandenlang in therapie gaan. Soms kunnen 1 of een paar gesprekken al helpen.
Probeer iemand te vinden die ervaring heeft met de begeleiding van mensen met kanker. Via kanker.nl/verwijsgids kun je ondersteunende behandeling en begeleiding bij jou in de buurt vinden.
Er zijn ook speciale organisaties voor emotionele ondersteuning van (ex)kankerpatiënten zoals de IPSO en de NVPO.
 Vergeet niet bij je ziektekostenverzekeraar te informeren of de kosten worden vergoed.
 Bron: KWF/KWF.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *