Nieuw medicijn voor eierstokkanker

medicijnen 2

 Nieuw type kankermedicijn effectief bij patiënten met eierstokkanker die niet op chemotherapie reageren.

Gewoonlijk is de prognose voor deze patiënten erg slecht. Dankzij de combinatie van chemotherapie en het nieuwe medicijn leefden de patiënten gemiddeld nog een jaar. In sommige gevallen zelfs nog langer.

Dat blijkt uit een onderzoek van prof. dr. Jan Schellens van het Antoni van Leeuwenhoek. De publicatie hierover verscheen recent in het Journal of Clinical Oncology. Het middel AZD 1775 werkt op een andere manier dan klassieke chemotherapie.

Chemotherapie zorgt er voor dat tijdens het delen van de cellen schade aan het DNA ontstaat. Omdat kankercellen veel sneller delen dan andere cellen in het lichaam heeft chemotherapie op hen het meeste effect.

Tijdens het delen doorlopen cellen een aantal vaste stappen. Hieronder zijn twee kleine pauzes waarin de cel de tijd neemt om eventuele schade aan het DNA te repareren. En dat is waar AZD 1775 komt kijken: dit medicijn legt de tweede van deze herstelpauzes plat.

Het effect daarvan is dat de kankercellen ontstane DNA schade niet kunnen herstellen. Zelfs kankercellen die eerst ongevoelig waren kunnen door deze combinatie van chemo en AZD 1775 worden aangepakt.

De onderzoeker Jan Schellens hoopt dat de veelbelovende resultaten van deze studie de fabrikant er toe zal aanzetten een vervolgstudie te doen op grote schaal.

Het middel kan dan wellicht effectief zijn bij andere vormen van kanker.

Bron: Antoni van Leeuwenhoek, Journal of Clinical Oncology.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *