Alcoholisme en euthanasie

In internationale media is ophef ontstaan over de euthanasie op een 41-jarige Nederlandse man die leed aan alcoholisme. De media-aandacht is een reactie op het persoonlijke verhaal van oudere broer en journalist Marcel Langedijk in het magazine Linda.

Broer Marcel Langedijk vertelt in Linda hoe de familie er acht jaar geleden achter kwam dat Mark Langedijk, vader van twee jonge kinderen, een alcoholprobleem had. Zijn ouders deden volgens hem alles wat menselijkerwijs mogelijk was om Mark te helpen. Maar alle hulp en 21 opnames in ziekenhuizen en afkickklinieken brachten geen oplossing. Volgens Marcel Langedijk was Mark lichamelijk en geestelijk uitgeput en ‘moest’ hij blijven drinken tegen ontwenningsverschijnselen die ‘insulten’ tot gevolg hadden. Mark zag één uitweg en dat was euthanasie, waar zijn huisarts en een SCEN-arts uiteindelijk mee instemden. Tegen de Britse krant Independent zegt Marcel Langedijk dat het zijn broer een half jaar en veel strijd kostte om toestemming te krijgen voor euthanasie.

Deze euthanasiezaak toont aan dat Nederland een gevaarlijk land is voor mensen met een lichamelijke of geestelijke ziekte, die het moeilijk hebben of anders zijn dan normaal, zo zou een Brits politicus hebben gereageerd volgens Daily Mail. Veel andere media, zoals de Washington Times, stellen dat de Nederlandse euthanasiewet wordt misbruikt om mensen met problemen zoals isolatie en eenzaamheid te doden. Volgens een bestuurslid van een Duitse patiëntenvereniging is het in Nederland allang gewoonte geworden om mensen in een levenscrisis te doden.

Volgens Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie, kan er in het algemeen worden gesteld dat alcoholverslaving als zodanig krachtens de Nederlandse wet nooit zal kunnen leiden tot euthanasie. Kohnstamm: ‘Maar als een alcoholverslaving leidt tot verslechtering van allerlei organen en de algehele fysieke toestand van een persoon, kan dit wel leiden tot een situatie dat alleen palliatie nog tot de mogelijkheden behoort. En zo’n situatie kan wel een rechtvaardiging voor euthanasie opleveren.’

De uitspraak van de euthanasiecommissie

Bron: Medisch Contact/Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *