Ziekenhuis en afhandelen van klachten

foto martini ziekenhuis

Afhandelen van klachten in ziekenhuizen.

Als je huisarts een ernstige fout maakt door je niet door te verwijzen naar een ziekenhuis terwijl je klachten gegrond en ernstig zijn, kun je een klacht indienen bij het Medisch tuchtcollege. De fouten zijn dan te achterhalen via je medisch dossier (journaal). Daarin behoort nauwgezet het verloop van behandelingen en consulten te staan.

Met een beetje geluk krijgt de arts een berisping van het college. Of je daar veel mee bereikt is maar de vraag. De huisarts vindt het zeker niet prettig en het schaadt zijn medisch aanzien. Concreet heb je er zelf weinig baat bij. Excuses van de huisarts voor de gemaakte fouten komen niet zo vaak voor. Er wordt altijd wel een medische reden gevonden om zo te hebben gehandeld.

Wordt je opgenomen in het ziekenhuis, dan krijg je te maken met een flink aantal mensen die over jouw genezing en gezondheid beschikken. Chirurgen, anesthesisten, artsen, co-assistenten, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, regieverpleegkundigen, diëtisten, enz.

Bij een ingrijpende operatie is het verstandig om zoveel mogelijk bij te houden wanneer je bent behandeld. Schrijf de namen en data zoveel mogelijk op. Zeker van het zaalhoofd. Het beste is een klein dagboekje bij te houden. Je blijft bij de les en weet je beter het verloop van je opname te herinneren.

Mocht er iets mis gaan met de behandeling of de operatie, dan kun je deze aantekeningen gebruiken om een klacht in te dienen. Je verzoekt tegelijkertijd inzage in je dossier. Het ziekenhuis moet daarvoor toestemming geven, maar kan wel enige kosten in rekening brengen.

Houd er wel rekening mee dat sommige ziekenhuizen de gang van zaken kunnen traineren. Zij hebben een juridisch en medisch protocol voor klachten en uiteraard meer ervaring dan jij met deze materie. Als je toch doorzet, calculeer dan in dat het een langdurige kwestie kan worden. Je zult je tussentijds weleens afvragen waar je aan bent begonnen.

Bij overduidelijke fouten, zoals het verwisselen van links of rechts tijdens de operatie, verkeerde been amputeren of de linker met de rechternier verwisselen, is het duidelijk wie de fout heeft gemaakt.

Maar let op: er is geen opzet in het spel. Er is geen opzettelijke schade toegebracht!

Voor het slagen van het verkrijgen van een financiële en immateriële vergoeding heb je vaak juridische bijstand nodig in verband met de wel of niet coulante afwikkeling van je klacht door het betreffende ziekenhuis.

Verdiep je eerst goed in de complicaties bij het indienen van een klacht om te voorkomen dat je er achteraf ziek van wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *