Veranderingen in het reuk – en smaakvermogen komen vaak voor bij patiënten met kanker tijdens chemo- of radiotherapie.
Deze veranderingen kunnen optreden door beschadigingen van de receptorcellen.
Deze cellen hebben een hoge delingssnelheid: 10 dagen voor smaakreceptorcellen en 1 week voor geurreceptorcellen.
Cellen met een hoge delingssnelheid zijn juist de cellen die door chemo – en radiotherapie worden aangetast. Ook kan de behandeling leiden tot veranderingen in de cellen.
Vaak beginnen de veranderingen van reuk en smaak bij aanvang van de behandeling en herstelt het reuk – smaakvermogen zich weer na afloop van de behandeling.
Het is daarom van belang om de patiënt voor de aanvang van de behandeling goed voor te lichten over de mogelijke bijwerkingen van de behandeling en de duur hiervan.
Patiënten die chemotherapie ondergaan krijgen vaak te maken met voedselaversies.
Deze patiënten kunnen de verstoorde smaak blijven associeren met de behandeling waardoor de afkeer na de behandeling kan blijven bestaan.
Het is van belang de partner van de patiënt bij de behandeling te betrekken aangezien de conditie en het gewicht van de patiënt na de behandeling goed in de gaten moet worden gehouden.
Het inschakelen van een diëtist na afloop van de behandeling kan zinvol zijn.
Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Dit is een site om informatie en tips te geven hoe je door slim managen maximale genezing kunt bereiken.