Het Radboudumc start een experimentele behandeling met een vaccin dat de kans op terugkeer van huidkanker verkleint. De therapie activeert het afweersysteem en is bedoeld voor huidkankerpatiënten bij wie recent lymfeklieren met uitzaaiingen zijn verwijderd.
Na een geslaagde operatie blijft de kans bestaan dat er nieuwe huidtumoren ontstaan. De kans hierop verkleint door bestraling van het geopereerde gebied. De bestraling kan echter niet voorkomen dat de kanker terugkeert op andere plekken van het lichaam.
Een alternatief hiervoor is door het Radboudumc ontwikkelde immuuntherapie met dendritische cellen. Dendritische cellen zijn onderdelen van het afweersysteem die als een soort wegwijzer werken. Ze halen de eiwitonderdelen van kankercellen af en brengen die naar andere afweercellen.
De afweercellen krijgen hierdoor informatie over welke cellen ze moeten opruimen. Het is mogelijk om dendritische cellen van patiënten af te nemen en in het laboratorium op te laden met tumoreiwitten en die te activeren. Na teruggave aan de patiënt is het afweersysteem direct in staat de tumorcellen aan te vallen.
Het grote voordeel van de therapie is dat deze door heel het lichaam tumorcellen aanvalt en de bijwerking minimaal zijn.
De experimentele behandeling is bedoeld voor patiënten met uitgezaaide huidkanker die recent een lymfeklier operatie hebben gehad.
Deze experimentele therapie wordt tot 2021 vergoed vanuit de basisverzekering.
De behandeling zal worden aangeboden in Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam en Zwolle.
Bron: Radboudumc.
Dit is een site om informatie en tips te geven hoe je door slim managen maximale genezing kunt bereiken.