Uitgezaaide dikke darmkanker ouderen

Oudere patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker blijken volgens onderzoek minder gebruik te maken van de beschikbare behandelingen. Terwijl wel bekend is dat de behandeling voor deze groep patiënten levensverlengend kan zijn met behoud van kwaliteit van leven.

Dat stelt promovendus Lieke Razenberg van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven op basis van cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

“Het is van belang om de bewustwording bij ouderen te vergroten. Vroeger waren er geen levensverlengende therapieën beschikbaar bij uitgezaaide dikkedarmkanker, maar er zijn aanzienlijke vorderingen gemaakt”, legt Razenberg uit. “Ook voor oudere patiënten zijn er behandelingen beschikbaar die levensverlengend zijn en vaak minder bijwerkingen hebben dan dat ze denken.”

Ook zou het volgens de promovendus kunnen zijn dat artsen terughoudend zijn in het voorschrijven van behandelingen bij oudere patiënten. “De richtlijnen om een therapie voor te schrijven, zijn gebaseerd op jongere patiënten. Voor oudere patiënten is er een grijs gebied. We weten niet altijd of een therapie bij oudere patiënten baat heeft. Daar is nog een wereld te winnen. Zeker als je weet dat er de komende tijd veel nieuwe middelen beschikbaar zullen komen”, aldus Razenberg

“De patiënt en zijn of haar behandelaar zouden altijd met elkaar in gesprek moeten gaan over de nog beschikbare behandelmethoden”, stelt Razenberg. “De ene oudere patiënt is de andere niet. Juist daarom is het goed om alle beschikbare behandelingen te bespreken, om na te gaan of een tumorgerichte behandeling zinvol is in hun situatie.”

Cijfers

Uit cijfers van 2016 blijkt dat in dat jaar 15.427 mensen de ziekte kregen, een derde van hen was 75 jaar of ouder. Hoewel tachtig procent van de patiënten nog geen uitzaaiing heeft bij de eerste diagnose, ontwikkelt veertig tot vijftig procent van de patiënten deze wel in een later stadium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *