Bij darmkanker is het risico aanwezig dat ondanks een geslaagde operatie, bestraling en chemo behandeling de kanker terugkeert.
Niet voor niets moet je een periode van vijf jaar overbruggen om zeker te weten dat je dan vrij bent van kanker.
De CEA waarde wordt eerst per kwartaal en in de laatste twee jaren om het halfjaar gecontroleerd in combinatie met scans, darmonderzoek en consulten met de chirurg.
Aan de hand van specifieke eiwitten in je bloed kan door CEA waarde worden vastgesteld of de deling van kankercellen weer is begonnen. Er zijn wel bepaalde ontstekingen die de CEA waarde ongunstig kunnen beïnvloeden.
Maar wat te doen wanneer de CEA waarde toch onverwacht stijgt? Je krijgt bericht van het ziekenhuis om na een maand weer de CEA waarde te laten controleren. Aan de hand van deze uitslag kan worden besloten een scan te maken om eventule tumoren op te sporen. Helaas is het met deze scans niet altijd mogelijk minieme tumorcellen te detecteren.
In deze fase is het raadzaam een second opinion aan te vragen.
Nogmaals voor (dezelfde) kanker te worden behandeld is zonder meer een gegronde reden om een second opinion aan te vragen bij specialisten van een ander gerenomeerd ziekenhuis. Door collegiaal overleg en bekijken van je medisch dossier kan wellicht worden besloten tot een andere behandelingswijze van je kanker.
Afhankelijk van de voorwaarden van je verzekering en de medewerking van de specialisten zal de aanvraag van een second opinion meestal geen probleem zijn. Je kunt echter niet opnieuw een second opinion voor dezelfde behandeling aanvragen. De behandeling moet worden voortgezet in het ziekenhuis waar je voor het eerst bent behandeld.
Veel succes!
Dit is een site om informatie en tips te geven hoe je door slim managen maximale genezing kunt bereiken.