In Nederland krijgen kankerpatiënten de meeste terminale zorg thuis.
In Nederland sterft 29 procent van de patiënten in het ziekenhuis. In Canada is dat 52 procent. Uit een internationaal onderzoek dat recent is gepubliceerd in het vakblad JAMA en de Volkskrant, komt Nederland als de beste van 7 maatgevende landen naar voren.
De patiënten liggen in Nederland in het laatste halfjaar 18 dagen in het ziekenhuis. In België is dat 28 dagen en krijgt 33 procent van de Belgische patiënten nog een chemo behandeling. In de VS gaat 40 procent in de eindfase zelfs naar de IC.
Thuiszorg en de huisartsen zijn hier beter op ingespeeld om de laatste fase goed te begeleiden. En de kosten zijn relatief laag doordat de patiënten in het ziekenhuis overlijden.
In het politieke debat over stijgende ziekenhuiskosten en de aanname dat oncologen maar door blijven behandelen zijn door deze cijfers weerlegd.
In Nederland krijgen de patiënten ook te horen wat voor mogelijkheden er zijn om in de eindfase behandeld te kunnen worden.
In tegenstelling met de vooringenomen stelling van Belgische en Duitse collega’s dat in Nederlandse ziekenhuizen niet alle opties open worden gehouden.
De enige verbetering in de zorg die mogelijk is betreft de laatste levensmaand.
Want dan wordt ruim 40 procent van de patiënten nog een keer opgenomen.
Een deel van deze opnames is vermijdbaar.
Bron: JAMA en de Volkskrant
Dit is een site om informatie en tips te geven hoe je door slim managen maximale genezing kunt bereiken.