Op het Science Park in Amsterdam is op 1 februari 2016 een landelijke dna-bank geopend met dna van kankerpatiënten.
Pleitbezorgers voor de dna-bank van Hartwig Medical Foundation zijn Robert Dijkgraaf, UvA-hoogleraar en Emile Voest, internist-oncoloog van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.
Nu krijgen patiënten nog dezelfde behandeling terwijl een patiënt er meer baat bij heeft als hij een medicijn krijgt dat afgestemd is op zijn specifieke kernmerken.
De behandeling slaat dan beter aan en heeft minder bijwerkingen. De zorgverzekeraars besparen op deze wijze tevens op de kosten.
Door alle individuele medische kennis van de patiënten bij elkaar te brengen, ontstaat een kennisbron waar alle toekomstige patiënten baat bij zullen hebben.
Medewerkers van ziekenhuizen en behandelcentra kunnen geanonimiseerde dna -gegevens toe sturen voor een analyse. De artsen krijgen daarna de uitslagen terug.
De arts kan dan door de extra informatie een afgewogen keuze maken voor de behandelmethode.
Deze gegevens komen ook anoniem ter beschikking van de wetenschappers.
Met deze relatief gezien goedkope methode kan het dna (genetische code) in kaart worden gebracht en daaruit worden opgemaakt welke dna-veranderingen de tumor laten groeien.
Nadelig is wel de ethische kwestie. Namelijk de resultaten die zichtbaar worden, maar niet behandeld kunnen worden.
Dat is lastig voor de patiënt die het betreft. Omdat hij niet weet welke kliniek heeft gerapporteerd betreffende zijn dna.
De databank krijgt nu al behandelgegevens van 12 ziekenhuizen. Binnenkort zullen er nog ongeveer 30 bijkomen.
Bron: Het Parool. UMC. AMC. OLVG
Dit is een site om informatie en tips te geven hoe je door slim managen maximale genezing kunt bereiken.