Rokend je leven laten?

 

roken

Rokend je leven laten?

Bestraling en chemo therapie zijn de meest gebruikelijke methoden om kanker te bestrijden. Recentelijk zijn er slimme behandelingsmethoden toepasbaar. Bijvoorbeeld door gerichte plaatselijke verhitting de kankercellen te vernietigen. Of speciaal geprepareerde radioactieve bolletjes via een infuus in de tumor in te brengen.

De behandeling van longkanker kent helaas minder mogelijkheden door de grote kans op uitzaaiingen.

In de wachtkamer van ziekenhuizen zie je soms patiënten met een pakje shag in de aanslag om na de bestraling opgelucht  er weer eentje op te steken. Tabakslucht op de wc is ook geen ongebruikelijk verschijnsel. Stug blijven roken door een kankerpatiënt, zittend in een rollator met zuurstoflessen onder bereik, is gelukkig een zeldzame uitschieter.

Craving is een medische term voor intense aandrang om verslavende genotsmiddelen te gebruiken. Meestal is met professionele hulp het heftig verlangen onder controle te krijgen.

Door  maatschappelijke veranderingen is roken in het openbaar taboe verklaard. Rokers beroepen zich voorlopig nog op het recht van way of living. Terwijl in Californië al 25 jaar geleden op veel openbare plekken niet meer gerookt mag worden.

Wat kun je doen als vrienden, kennissen, buren en zakenrelaties fervent blijven roken?Uitleg geven is niet zo moeilijk, maar of het helpt is de vraag.

Het duurt kort of lang, maar de longblaasje raken chronisch ontstoken (COPD) en daar komen gemuteerde cellen via  je bloed op af. Met als gevolg een aanzienlijke kans op dodelijke longkanker.

Echter bij het stoppen met roken zijn de gevaarlijke gemuteerde cellen vrijwel onmiddellijk uit je bloed verdwenen. Na tien jaar is je kans op kanker statistisch gelijk aan een niet roker!

Roken is een kort gloeiend lichtpuntje in het universum voor een exorbitante dodelijke prijs.

 Way of dying!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *