Het Antoni van Leeuwenhoek vraagt in de week van pijn aandacht voor het erkennen en herkennen van chronische pijn en de mogelijkheid voor een draagvlak voor doelmatige pijnbestrijding.
Doordat de afgelopen tien jaar de tegen kanker gerichte behandelingen zijn verbeterd, zijn er steeds meer mensen die kanker overleven en lijkt kanker meer op een chronische ziekte.
In de loop van deze kankerziekte kunnen wisselende pijnklachten ontstaan stelt de pijnarts Anne Lukas van het Antoni van Leeuwenhoek.
De kanker, of uitzaaiingen, kunnen pijn veroorzaken, maar ook de behandelingen.
Bijvoorbeeld door pijn na grote operaties of in de handen of voeten door chemotherapie.
Ook na een behandelingstraject blijven patiënten pijn houden.
Vroeger bestond de pijnbehandeling voornamelijk uit het toedienen van morfine, maar nu is pijnbestrijding een meer multidisciplinaire aanpak.
In het Antoni van Leeuwenhoek is een speciaal pijnteam dat na zorgvuldige analyse van pijnklachten – zenuwblokkades of verschillende pijnstillers gebruikt. Eventueel in combinatie met fysiotherapie, ergotherapie of psychologische ondersteuning.
De afdeling revalidatie, begeleiding en ondersteuning van het Supportive Care team en de moderne diagnostiek QST waarbij de kleinste zenuwvezels op gevoeligheid worden getest en geavanceerde beeldvormingstechnieken.
Veel van de geopereerde borstkanker patiënten houden pijnklachten.
Bij de operatie kan een gevoelszenuw worden doorgesneden of beschadigd. Wat kan leiden tot zenuwpijn.
Het speciale pijnteam kijkt niet alleen naar lichamelijke pijnproblemen, maar ook naar de beperkingen hierdoor en geeft uitleg hoe de pijnklachten kunnen ontstaan.
Bron: Antoni van Leeuwenhoek
Dit is een site om informatie en tips te geven hoe je door slim managen maximale genezing kunt bereiken.