Hoe vertellen ouders het aan de kinderen

ouders

Hoe vertel je aan je kinderen dat je kanker hebt?

Als je kinderen jong zijn, stel je dat uit tot een later stadium. Het moment om over je ziekte te beginnen, verandert hoe dan ook hun leven.

Een kind denkt niet graag na over de dood. En zeker niet over de dood van zijn vader of moeder. Zelfs als kinderen volwassen zijn geworden, hebben ze nog de neiging hun ouders te behandelen of ze tussentijds niet ouder zijn geworden.

Geruststellend uitleg geven aan een jong kind over een gecompliceerde en soms dodelijk aflopende ziekte, is geen haalbare zaak. Een kind heeft geen concrete voorstelling van de dood en en zeker niet van kanker.

Een intelligent kind probeert het wel, maar maakt gauw verkeerde conclusies. Kanker groeit bijna altijd onder je huid. Je moet anders eerst anatomische les aan je kind geven voor duidelijke uitleg.

Beperk je tot een kort verhaaltje over de ziekte die je hebt opgelopen waarvan je niet precies weet wanneer die over gaat. Als je ziekte ernstig wordt, kun je nog tijdig  uitleggen hoe de situatie werkelijk is.

Volwassen kinderen hebben de neiging de ziekte van hun ouders af te doen met opmerkingen dat alles wel zal mee vallen. Op zich is dat niet vreemd, omdat het gewoon een standaard reactie is van volwassenen. Pas als de medische constatering van kanker in heel de familie bekend is, wordt het een voldongen feit.

Denk er ook aan contact op te nemen met de school waar je kinderen opzitten om informatie te geven over de ziekte die je hebt.

Succes!                                           

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *