Ouderdom en leven met kanker

ouderdom

Er komt een leeftijd waarop je maatschappelijk en medisch gezien oud bent geworden.

Ouderdom komt met gebreken is een gangbare uitspraak om begrip te tonen als men in die leeftijdsfase over lichamelijke kwaaltjes begint.

Medisch en verzekeringstechnisch gezien ligt het voor de hand een mens te beoordelen naar zijn leeftijd. Wat zijn de maatschappelijke kosten voor iemand op hogere leeftijd? Welke operaties worden wel of niet meer vergoed? Het kan een dilemma zijn voor specialisten die verbonden zijn aan ziekenhuizen.

Kanker en ouderdom behoren echter bij elkaar. Dat wil zeggen, vrijwel ieder ouder mens heeft langzaam ontwikkelende vormen van kanker. Maar gelukkig meestal zonder dat je het merkt of er last van hebt. Bij obductie (onderzoek van het lichaam na overlijden om de doodsoorzaak vast te stellen) zijn daar fraaie voorbeelden van te vinden.

Wat kun je doen om zo lang mogelijk te blijven leven als je ouder wordt? Goede voeding, sporten, bezigheden, niet al te veel zorgen en meer van die essentiële voorwaarden. Misschien is humor en genieten van het leven wel de meest belangrijke!

Desondanks kun je ernstig ziek worden door onverwachte agressieve kanker. Je zelfstandigheid  en bestaanszekerheid worden plotseling ondermijnd en je lichaam dat altijd trouwe diensten heeft verleend, laat je nu in de steek.

Overleg voordat je wordt opgenomen in het ziekenhuis vooral met de huisarts, partner, vrienden en familie om een plan de campagne of strategie te hebben voor de komende zware periode. Gebruik alle zinvolle informatie die je kunt halen van internet ter ondersteuning.

Zorg er vooral voor dat je in dit stadium controle houdt over ingrijpende medische beslissingen!

Het is tenslotte jouw leven en dood!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *