Kracht door voeding en sporten

 

Kracht door voeding en sporten

In de Volkskrant van 23 januari 2016 geeft Luc van Loon, hoogleraar fysiologie van inspanning aan het Maastricht UMC, helder uitleg over lichaamsprocessen inzake beweging en voedsel.

De overheid en gemeenten geven regelmatig voorlichting over de noodzaak van sporten en bewegen. Sportverenigingen organiseren runs om kankerpatiënten tot bewegen aan te zetten.

Maar hoe bewegen en eten we verantwoord en wat is precies de invloed ervan op het lichaam van een gezond, ziek of ouder mens?.

Om een voorbeeld te noemen: dagelijks wordt 1 tot 2 procent van alle spierweefsel van je lichaam afgebroken en weer opgebouwd.

Van je arm waar mee je nu de muis bedient, is over een paar maanden al het spierweefsel vervangen. Dit proces geldt voor jong en oud. Voor deze constante vervanging van je weefsel is veel spiereiwit nodig en dat ontstaat door beweging.

Het is niet zo algemeen bekend dat zelfs gezonde mensen in anderhalve week anderhalf kilo aan spiermassa kunnen verliezen als ze passief in bed zouden blijven liggen.

Voor een kankerpatiënt, die geconfronteerd wordt met komende operaties en chemo of bestraling is dat helemaal geen prettig vooruitzicht.

Wat brengt het artikel  van Luc van Leen voor praktische tips en zinvolle informatie voor kankerpatiënten?

Bewegen is erg belangrijk. Het verbetert de spierkracht en basale stofwisseling. Bewegen maakt dat het lichaam goed wordt benut. Deze basale kennis is amper doorgedrongen bij de verpleegkundigen van ziekenhuizen en verzorgingshuizen.

Trainen voor de operatie

Bewegen voor mensen die ziek zijn heeft nog meer effect.

Het verbetert niet alleen hun spierkracht maar ook de basale stofwisseling. De patiënten herstellen daardoor veel sneller.

Het is sterk aan te raden patiënten te laten trainen voordat zij een operatie ondergaan. Kankerpatiënten die behandeld worden met een chemokuur hebben daarbij ook baat.

Helaas is dit besef ook hiervan nauwelijks doorgedrongen bij verplegers, specialisten en huisartsen van zieken en ouderen.

Het ontbijt

Elke maaltijd moet ongeveer 25 gram eiwitten bevatten

Iedere ochtend een eitje

Door fysieke inspanning voor het eten gaat de synthese na nieuwe eiwitten langer door. In plaats van 1,5 uur houdt de spieropbouw 24 uur aan. Een beetje inspanning na het eten zorgt er al voor dat twintig procent meer eiwit wordt aangemaakt in de spieren.

Bron: De Volkskrant. Maastricht UMC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *