Opname Intensive Care-afdeling

 

Wie op de Intensive Care-afdeling van een ziekenhuis belandt, loopt kans op mentale en lichamelijke problemen die los staan van de reden voor die opname. Het ‘post-Intensive Care syndroom’, afgekort PICS, kan een leven van de patiënt én de naaste omgeving volledig overhoop gooien. Het syndroom is nog maar pas bekend.

“In het Catharina Ziekenhuis worden veel patiënten behandeld met complexe zorg op het gebied van hart- en vaatziekten, kanker, obesitas en nierziekten. Een aantal daarvan komt daardoor ook terecht op onze Intensive Care”, vertelt Marc Buise, anesthesioloog-intensivist van het Catharina Ziekenhuis. “Sommige IC-patiënten of hun familieleden houden na de opname klachten, lichamelijk of juist psychisch. Dit noemen we sinds kort het post-IC-syndroom. Het is belangrijk dat hier meer aandacht voor komt. Om patiënten van onze IC de mogelijkheid te bieden steun te vinden, hebben we een terugkomdag voor IC-patiënten georganiseerd.”

Eén van de sprekers op die terugkomdag was Jan van de Rijt uit Aalst-Waalre (nu 62), die in 2015 drie maanden in coma lag op de IC. Hij lag drie maal op het randje van de dood, maar overleefde. Dat maakt hem ervaringsdeskundige bij uitstek.

Bron Catharina Ziekenhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *