Operatie beginnende prostaatkanker

bestraling

In de beginfase van prostaatkanker is het niet altijd noodzakelijk om de kwaadaardige cellen direct te bestrijden met bestraling of operatie. Dat blijkt uit een onderzoek dat recent werd gepubliceerd in New England Journal of Medicine.

De kans om te overlijden aan prostaatkanker is niet erg groot. In de periode tussen 1999 en 2009 werden 1.643 mannen tussen de 50en 69 jaar geobserveerd.

Slecht een procent kwam te overlijden in die tien jaar.

De mannen werden in drie groepen verdeeld. Een deel bestraling, operatie en intensieve controle.

Onder de mannen die zorgvuldig in de gaten werden gehouden was het verloop van de ziekte progressiever dan in de andere groepen. Bijna de helft van de mannen kreeg toch uiteindelijk een operatie of bestraling. De winst zit hem vooral in de betere voorlichting van de patiënten.

De kans om aan prostaatkanker te overlijden is relatief klein, wel dat je aan de behandeling enig voordeel kunt hebben en de kans afneemt dat de ziekte zich verspreid buiten de prostaat.

De studie gaf ook inzicht in de bijeffecten van de behandeling. Mannen waarbij de prostaat werd verwijderd werden vaak impotent of incontinent. Mannen die bestraald werden kreeg vaak darmproblemen en impotentie, maar dat herstelde zich enigszins op den duur. Bij de bestraling werden er geen incontinentieproblemen geconstateerd.

De behandelmethodes zijn niet eerder op deze manier vergeleken en er blijkt uit dat mannen voldoende de tijd hebben om te beslissen wat ze willen doen.

Prostaatkanker komt zelden voor bij mannen onder veertig jaar. Gemiddeld is 66 jaar de leeftijd waarop prostaatkanker wordt geconstateerd.

Bron: Trouw, New England Journal of Medicine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *