Stoma en onwetenheid hierover

stoma

Onwetendheid over stoma gebruikers.

Wanneer je in je omgeving vraagt of iemand een stoma heeft, is de kans op een bevestigend antwoord niet zo heel groot. In Nederland zijn slechts 30.000 stoma dragers. Ongeveer gelijk aan het aantal inwoners van zeg maar de gemeente Aalsmeer.

Er zijn veel verschillende stoma’s. Soorten en merken genoeg.  Stoma zakjes die je vaker per dag kunt verwisselen. Stoma’s voor problemen met de stoelgang of het plassen. En ook nog hersluitbare stoma’s die je in  een ziekenhuis kunt gebruiken bij darmonderzoeken waarbij laxerende middelen nodig zijn. Je kunt dan zittend op je knieën voor een toilet de zakjes laten leeglopen.

Afhankelijk van het soort kanker en de komende behandeling bestaan er ook tijdelijke stoma’s. Het aangetaste deel van de darm wordt verwijderd en daarna weer aan elkaar gehecht. Lukt niet altijd. Waarna helaas een blijvend stoma moet worden aangebracht.

Voor de meeste stoma-dragers blijft het, na een korte of lange periode om vertrouwd te raken met het materiaal, toch een behoorlijke solitaire dagelijkse bezigheid.

In de persoonlijke levenssfeer ontstaat soms een lichamelijke of psychische verwijdering. Het sexy met elkaar gaan douchen is niet meer zo voor de hand liggend. De stoma kan plotseling actief worden. Of  het kijken naar de stoma is voor de partner niet altijd even gemakkelijk.

Niet ieder mens heeft immers het vermogen om naturel te blijven in dergelijke precaire situaties.

Alleen bij noodzakelijke hulp ontstaat een leerervaring voor de partner of naasten. Bij heftig beven van de handen of dementie van de stoma drager is dan vaak thuiszorg de beste oplossing. Maar die komt niet altijd op tijd langs. Met uiteraard hinderlijke ongemakken van dien.

Het beste is  dan ook een keer daadwerkelijk het verwisselen van een stoma mee te maken.

Vraag op een geschikt moment aan je partner of relatie om de handelingen voor te doen. Kijk aandachtig en stel de nodige vragen.

Neem daarna zelf het initiatief om een stoma zakje te pakken. Vul dat met bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid warme Brinta. Maak er wat toepasselijke grapjes over en breng het zakje voorzichtig aan op de bestemde plek op je eigen onderbuik.

Loop of beweeg er dan een tijdje mee.  Verwijder het zakje en maak je buik natuurlijk keurig schoon. Doe het gebruikte stoma zakje in een afvalzakje en deponeer het daarna in de afvalbak.

Je beleeft het waarschijnlijk als een verrassend zintuigelijke ervaring en krijgt daardoor  meer begrip voor de lijfelijke situatie van je partner of  relatie!

Succes er mee1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *