Ongeregistreerde medicijnen tegen kanker

operatie

Artsen regelen honderden keren per jaar nog niet in Nederland toegestane medicijnen voor uitbehandelde kankerpatiënten staat te lezen in een artikel van de De Volkskrant van 29 juni j.l.

De meeste aanvragen kreeg de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor het medicijn Tagrisso.

Het eerste geneesmiddel in veertig jaar dat de levensverwachting van een bepaald type longkankerpatiënt flink kan verbeteren.

In meer dan de helft van de Amerikaanse staten is de afgelopen twee jaar een right tot try wet aangenomen dat patiënten het recht geeft om experimentele medicijnen te gebruiken. Een artsenverklaring is hiervoor voldoende.

De vraag is wel of deze nieuwe wet de patiënt helpt. De farmaceut kan niet worden gedwongen een stervende patiënt een experimenteel medicijn te verstrekken.

In het hele land werden slechts veertig patiënten zo aan medicijnen geholpen.

In Nederland is de periode van ontdekking en toelating van een potentieel medicijn minstens twaalf jaar. Tijdens die periode valt dan ruim 90 procent af.

De lange weg en strenge controle heeft te maken met het medicijn softenon dat in de jaren zestig op de markt kwam tegen misselijkheid tijdens zwangerschap, maar bij ongeboren kinderen ernstige afwijkingen veroorzaakte.

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties laat weten bij monde van Pauline Evers: ‘Dat het verstrekken van een experimenteel middel soms goed gaat, maar vaak ook helemaal niet. Kiezen om de tijd te nemen en het leven op een goede manier te beëindigen inplaats van tot het laatst door te behandelen, is ook een optie.’

De echtgenote van een patiënt stelt echter: ‘Als je zo ziek bent, grijp je elke strohalm. Nee levensreddend is het middel niet, maar we zijn blij dar we het hebben gedaan. De resultaten zijn zo goed dat we weer wat vertrouwen hebben.’

De ziekenhuisapotheker Zwaveling neemt het standpunt in: “Dat patiënten geen recht hebben op een experimenteel medicijn. Patiënten mogen dan veel weten door internet, maar ze zijn wel leek en wij moeten ze behoeden voor misstappen.’

Medisch ethica Eline Bunnik van het Erasmus MC laat weten: ‘Dat er artsen zijn die de route kennen. Zij zien het als hun taak om verder te zoeken voor de patiënt en werken samen met apothekers die er ervaren in zijn.’

Bron: de Volkskrant. LUMC. Annals of Internal Medicine. Radboudumc. NGZ. Erasmus MC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *