Nieuwe operatie techniek endeldarmkanker

 

Nieuwe operatie techniek endeldarmkanker

Dankzij nieuwe ontwikkelingen kan met een kijkoperatie via de anus en buik endeldarm kanker volledig worden verwijderd.

Dat is de conclusie uit het proefschrift van promovendus Simone Velthuis bij het VUmc in december 2015.

In het verleden werd door een grote snede in de buik endel darmkanker verwijderd. Wat een grote wond ten gevolg had en uiteraard langzamer herstelde.

Met de huidige technieken kan met kijkoperaties veilig worden geopereerd via een kleine wond in de  navel, maag of natuurlijke wijze via de anus of vagina. De endeldarm ligt diep in het kleine bekken en is daardoor lastig te bereiken tijdens de operatie.

Door een combinatie te maken van twee operatie technieken is nu de endeldarm operatie gemakkelijker uit te voeren.

Er zijn dan twee teams tegelijkertijd bezig met opereren. De ene chirurg opereert via de anus en de andere chirurg via de buik.

Het voordeel is dat de patiënt zo korter onder narcose is. En er is de mogelijkheid om eventueel lymfeklieren te verwijderen ter voorkoming van uitzaaiing van kanker.

Via een uitgebreid internationaal onderzoek worden de voordelen van deze operatie techniek bekeken. Nederland heeft tussentijds al kennis gemaakt met deze nieuwe manier van opereren.

De opzet is om de kennis  en ervaring van de chirurgen uit te wisselen en daarna te praktiseren.

Mocht je zelf zo’n ingrijpende endeldarm operatie binnenkort ondergaan, overleg dan met je huisarts en specialist of je voor deze nieuwe techniek in aanmerking komt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *