Erfelijkheid en ondezoek ouders

 

 

dossiers

Als je kanker krijgt besef je niet onmiddellijk alle gevolgen van erfelijkheid.

Er komt zo veel informatie op je af dat je niet direct aan de factor erfelijke aanleg denkt. Pas bij de gesprekken met je specialist of huisarts wordt specifiek nagevraagd welke soorten kanker in je familie voorkomen.

Wanneer je jong bent is het relatief gemakkelijk daar antwoord op te geven. Of later navraag te doen bij je ouders en familieleden. Maar bij  kankerpatiënten van boven de zestig kan dat een stuk moeilijker worden. In het verleden werden medische gegevens maar tien jaar bewaard  en daarna in het computer loos tijdperk met de papierversnipperaar voor de eeuwigheid vernietigd. De kans is dan ook klein dat er nog levende familieleden zijn die je wel aan betrouwbare medische informatie over je grootouders kunnen helpen.

Daarbij werd vroeger nogal geheimzinnig  gedaan over die vreselijke ziekte. Kanker werd met een kapitale K aangeduid en dan wist je het wel. Meestal een hopeloze zaak! Nogal begrijpelijk omdat de medische wetenschap indertijd primitiever was. Bestralingen en chemo werden in forse dosis gegeven en veroorzaakten veel schade zonder dat er in gelijke mate kans op genezing was.

Bij de moderne behandelingsmethodes is het daarom van belang exact te weten welke soorten kanker in je familie voorkomen. Borstkanker is daar een duidelijk voorbeeld van. Bij borstkanker met een bepaalde genetische aanleg kan een chemo behandeling schade veroorzaken.

Een verontrustend verschijnsel bij dikkedarmkanker is als op jonge leeftijd meerdere poliepen zijn gevonden. Het voor de tweede keer terugkomen van kanker is alarmerend in verband met erfelijke aanleg.

Het is dan ook aan te bevelen om alle gegevens over kanker in je familie vast te leggen en deze te laten zien het ziekenhuis. Daar kan de Afdeling klinische genetica die informatie uitstekend gebruiken voor het onderzoek naar eventueel erfelijke tumoren.

De meest zinvolle speurtocht die je in je leven kunt doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *