Kunst werkt heilzaam en voor betere vaardigheden

kunst

Kunst heeft op het eerste gezicht weinig te maken met kanker maar is toch heilzaam.

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 2011 werd een interessant artikel gepubliceerd over het fenomeen kunst en kanker.

Er staan intrigerende conclusies  en observaties in dit artikel. Bijvoorbeeld over de symbiose van kunst, kanker en medische wetenschap. Iets waar je bij een zondags bezoekje aan een museum  toch niet gauw aan  denkt.

Neem het kijken naar kunst. Dan blijkt dat het leren kijken naar kunst tot significante betere observationele en diagnostische vaardigheden van medische studenten leidt. Er wordt overwogen deze manier van observeren aan de opleiding toe te voegen

En wat te denken van het opmerkelijk feit dat het bespelen van muziekinstrumenten bevorderlijk is voor de laparoscopische vaardigheden van chirurgen. Chirurgen met muzikale ervaring hebben wellicht een voorkeursbehandeling  bij een aanstelling bij een ziekenhuis.

Muziek beluisteren tijdens operaties is aan te bevelen voor chirurgen.  Er is dan minder stress en de muziek kan de ademhaling en hartslag gunstig beïnvloeden.

Je zou zo denken wat kan een kankerpatiënt in het dagelijks leven doen om zijn gemoedsrust te bewaren en niet al te depressief te worden?

Als kunst al een deel van je levensstijl is, kun je wellicht meerdere uitingen ervan verkennen zoal klassieke muziek,  jazz, toneelvoorstellingen en dans bijvoorbeeld.

Mits het maar intense gevoelens bij je opwekt!

Het doel is namelijk een emotionele barrière op te bouwen tegen (levensbedreigende) kanker en de ontwrichtende werking ervan.

Mocht je familie of vrienden hebben met belangstelling voor beeldende kunst, literatuur en muziek, ga dan samen naar interessante exposities of  boeiende concerten. Laat ze cd’s en boeken meenemen als je helaas aan je bed gekluisterd bent door een scala aan slangetjes.

Vergeet ook niet af en toe naar een spannende tv serie te kijken en een belangrijke voetbalwedstrijd met gejuich of verontwaardiging te volgen.

Nieuwe positieve impulsen en emoties werken krachtig tegen destructieve gevoelens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *