Operatie van kanker en thuiskomst

ontslag

 Operatie van kanker en thuiskomst

De overgang van een ziekenhuis na een operatie van kanker naar huis is niet gemakkelijk. Ineens moet je weer wennen aan de alledaagse drukte. Lawaai van verkeer als je wordt op gehaald uit het ziekenhuis. De normaliteit van mensen die ogenschijnlijk geen kanker hebben en gehaast met alledaagse dingen bezig zijn. Het kost een paar dagen om enigszins aan dat ritme van drukte en geluiden te wennen.

Iedereen heeft het beste met je voor, maar je voelt je zelf nog niet al te best. De nawerkingen van behandelingen of langzaam genezende wonden met langdurige pijnverschijnselen houden je uit de slaap. Je krijgt verzorging door je naasten of anderen die daar vakmatig mee bezig zijn. Geen artsen of verpleegkundigen meer die dagelijks aan je bed staan.

En uiteraard de vragen hoe het met je gaat. Normale belangstellende nieuwsgierigheid die enige tijd zal aanhouden. Als het geleidelijk beter met je gaat, neemt die belangstelling langzamerhand af.

Als je weer moeizaam kunt bewegen en misschien voorzichtig de eerste stappen buiten kunt zetten, komen allerlei vragen op je af. Bijvoorbeeld van buren, van mensen die je kent van honden uitlaten, spelende kinderen en  wellicht de belangstellende postbode.

Het leven ging door, maar bij jou bijna niet meer!

Als je door kanker  behoorlijk ziek bent geweest, merk je dat je leven echt veranderd is. Je woont nog wel in dezelfde buurt en de huisbel doet het nog prima, maar jij bent veranderd!

Het is niet meer normaal dat je leeft! Dat gevoel kun je niet delen met je naasten, vrienden of buren. De nachtmerrie van kanker uitleggen is erg ongemakkelijk.

Begrijpen en echt meevoelen met kanker is wezensvreemd voor een ander. Hij voelt met je mee, dat is al meer dan genoeg!

Genezen van kanker is een uitzonderlijke levenservaring!  Misschien nog sterker dan het besef van een natuurlijke dood!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *