KANKER OF KOFFIEDIK KIJKEN

koffiedik

Kanker of koffiedik kijken.

Het is trendy om via de media aandacht te geven aan kanker. Voor degene die geen kanker heeft is dat soms een ver van mijn bed show. Behalve als je door familie, vrienden of collega’s met kanker wordt geconfronteerd.

Het is wel bijzonder dat mensen die kanker krijgen meestal weinig over kanker af weten. In korte tijd je verdiepen in een materie die je liever niet had willen weten.

Specialisten vertellen je tijdens de consulten gedoseerd over het soort kanker dat je hebt en wat de gevolgen en  behandelingen  daarvan kunnen zijn. Maar voor meer uitgebreide informatie om het proces goed te begrijpen, moet je toch ook nog intensief op internet gaan speuren.

En daar zit nou de grote moeilijkheidsgraad. Websites van ziekenhuizen zijn wel betrouwbaar en vaak bijzonder informatief, maar  bij verder zoeken kom je forums en websites tegen waarvan de informatie niet altijd duidelijk en betrouwbaar is. Daarbij doen niet alle websites aan duidelijke en betrouwbare  bronvermelding.

Kortom, wat moet je er mee! En hoe vind je zinvolle informatie om er echt wat aan te hebben voor je behandeling?

Wat te denken van een publicatie op internet over een onderzoek waaruit blijkt dat vier kopjes koffie per dag drinken effectief kan zijn tegen darmkanker. Die conclusie stemt je uiteraard hoopvol! Vooral wanneer je een echte koffieleut bent. Het is zowaar een vermelding uit een wetenschappelijke bron.

Weliswaar een onderzoek uit begin 2000,  maar wel met een controle uitloop tot 2007.  Er staat trouwens geen verwijzing naar aanvullend onderzoek bij het artikel. Blijkbaar is het zo up to date en overtuigend!

Wat betekent zo’n artikel voor een geïnteresseerde lezer: ik heb geen of te weinig koffie gedronken en ga meer koffie drinken om binnen de veilige normen te zitten? Dat je op een andere site leest dat veel koffie drinken het effect van cafeïne gedeeltelijk weer teniet doet, staat jammer genoeg niet bij het artikel.

Beperk je tot wetenschappelijke en universitaire bronnen om feitelijke gegevens te verzamelen over je kanker en gebruik andere websites bij voorkeur alleen voor aanvullende praktische tips en adviezen.

Anders kun je als je twijfelt nog altijd navraag doen bij je behandelende specialist.

Succes!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *