Steun van je partner bij kanker

handen vasthouden

Steun van je partner bij kanker.

Als je kanker hebt, deelt je partner uiteraard de gevolgen van deze ziekte met jou. De dagelijkse gang van zaken staat plotseling in een heel ander perspectief. Niets is zeker meer.  Als de kanker behoorlijk ernstig is en zelfs dodelijk kan aflopen omdat behandelingen je niet in leven kunnen houden, kan de situatie dramatisch veranderen.

De stabiliteit van de verhouding wordt door de ziekte zwaar op proef gesteld. Als je door de jaren heen een goede band hebt behouden met je partner en liefde nog steeds een grote rol speelt, heb je verdomd veel geluk. En geluk heb je hard nodig in deze moeilijke tijden.

Als je in het ziekenhuis ligt en allerlei vervelende behandelingen moet ondergaan, komt je eigen karakter behoorlijk naar voren. Kun je alles nog wel aan? Pijn, komende operaties en vervelende medicaties. Je krijgt het zwaar voor de kiezen! Maar jij niet alleen. Je partner rent van hot naar her om alles te regelen. Familie, gezin, alles moet doordraaien. Werk en bijvoorbeeld afwikkelen van financiën. Noem maar wat op!

Een aantal keren per dag moet je partner naar het ziekenhuis rijden om jou te bezoeken. Steeds dat vervelende parkeren. Het vertellen van eigen klachten en sores worden voorlopig ondergesneeuwd door jouw acute situatie. Pas als er verbetering  in je ziekte optreedt, laat je partner merken doodop te zijn van de gang van zaken.

Was de relatie al minder hecht voor het begin van de kanker. Of zelfs op het ruzieachtige af, dan is het leed vaak niet te overzien. Bezoeken worden plichtmatig of steeds korter. De laag vernis van de goede vrede is dan behoorlijk kwetsbaar!  Als je kinderen hebt, kijken die tussentijds heus wel toe of jullie het samen nog wel kunnen redden.

En jij kunt al liggend in dat ziekenhuisbed niet even de benen nemen om van al je sores af te zijn! Mocht alles desondanks toch nog goed blijven gaan, vergeet dan zeker niet je partner oprecht te bedanken en geef een origineel cadeau voor alle inspanningen.

Kanker doet een aanslag op je leven, maar ook op de relatie met je partner.                                 Je bent meer afhankelijk van elkaar dan je in gezondheid kunt bedenken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *