iPad zinvol bij palliatieve thuiszorg

 

 

iPad zinvol bij thuiszorg

Uit een onderzoek van het Radboudumc is gebleken dat palliatieve thuiszorg beter werkt door het gebruik van videoconsultatie.

Wanneer de patiënten via een computer of iPad contact onderhouden met de huisarts, professionele palliatieve zorg en met specialisten van het ziekenhuis ontstaat een beter samenwerkingsverband.

Een deel van de patiënten heeft namelijk tijdens de periode van thuiszorg specialistische zorg nodig als de situatie te complex wordt.

Wanneer dat niet verwezenlijkt kan worden door de aanwezigheid van fysiek medische ondersteuning, blijkt dat contact via een computer of iPad soms zelfs is  te verkiezen.

De patiënt bevindt zich in zijn eigen comfortabele omgeving en is daardoor meer ontspannen om met de artsen en zorg specialisten te overleggen.

Het fysiek niet aanwezig zijn van medische hulp heeft uiteraard nadelen omdat op afstand niet exact kan worden vastgesteld hoe de situatie werkelijk is.

Specialisten vinden soms deze werkwijze minder makkelijk omdat zij zich meer geremd voelen om emotionele en pijnlijke onderwerpen aan te roeren via deze manier van communiceren.

Voor de patiënten telt in deze situatie meer de wezenlijk zelfstandig bijdrage aan de behandeling en de mogelijkheid zich meer te kunnen uiten.

Het contact met de huisarts, de palliatieve begeleiding en de laagdrempeligheid van het ziekenhuis maken de omstandigheden warmer en intiemer!

Bron: Radboudumc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *