Wetenswaardigheden over kanker

wetenswaardigheden

 Wetenswaardig: kun je beter cola drinken bij behandeling tegen longkanker?                                                                    

Ja, want cola zorgt voor een hogere zuurtegraad in je maag en daardoor kan het medicijn Erlotinib sneller in je bloed worden opgenomen. Het gebruik van maagbeschermers tegen pijnstillers heeft namelijk een remmende werking op het medicijn.  Cola light werkt niet door de lagere zuurtegraad!

Waarom is roken zo dodelijk?  

Er is maar een type fatale mutatie van cellen dat kanker veroorzaakt. De kans op deze mutatie is bij roken aanzienlijk groter. Na stoppen van het roken zijn er geen muterende stoffen meer aanwezig in je bloed en de kans op deze fatale mutatie vermindert onmiddellijk.

Waarom krijgen ouderen vaker kanker?

Omdat opeenstapeling van mutaties in cellen een langzaam proces is, ontstaat kanker vaker bij ouderen.

Waar is het risico op uitzaaiingen van kanker het grootst?

Kanker die uitsluitend aanwezig is op de oorspronkelijk locatie is vaak goed te genezen in tegenstelling van kanker met uitzaaiingen naar vitale organen.

Medicijn gebruik senioren

 20% van de senioren boven de 75 neemt dagelijks meer dan 9 medicijnen in. Onder de 65 plus neemt 30% tot 45% per dag 5 medicijnen. Ongeveer 40% bewoners van verpleeghuizen krijgt te veel of te weinig medicijnen. Bron RVIM.

Bananen eten tegen slokdarmkanker.

 In het UMC werden bananen uitgedeeld om zo te attenderen dat het dagelijks eten van een banaan brandend maagzuur kan voorkomen. Door littekenweefsel in het onderste gedeelte van de slokdarm kan kanker ontstaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *