Hormoongevoelige borstkanker

medications-257349_960_720

Ongeveer de helft van de vrouwen met hormoon gevoelige borstkanker die na de operatie in aanmerking komen voor chemotherapie, heeft deze zware aanvullende therapie niet nodig.

Dat blijkt uit de Europese MINDACT studie naar de MammaPrint. Deze test voorspelt met hoge nauwkeurigheid het risico op uitzaaiingen en daarmee de mogelijke winst van chemotherapie.

Uit heel Europa deden bijna 7.000 borstkanker patiënten mee aan de MINDACT studie.

De opzet was om te kijken of het veilig is om af te zien van chemotherapie als de vrouwen volgens de MammaPrint een laag risico hadden op uitzaaiingen.

94,7% van de vrouwen die volgens de MamaPrint een laag risico op uitzaaiingen hadden waren na 5 jaar nog altijd ziektevrij, met of zonder chemotherapie.

Jaarlijks krijgen 14.000 vrouwen in Nederland de diagnose borstkanker. Hiervan heeft 80% te maken met hormoon gevoelige borstkanker

MamaPrint voorspelt beter het risico op uitzaaiingen dan de patholoog kan waarnemen. Uit de studieresultaten blijkt dat het inderdaad veilig is om bij 46% van deze patiënten af te zien van chemotherapie.

Anders dan bij de klassieke testen kijkt de MammaPrint niet naar de pathologische kenmerken van de tumor, maar analyseert de activiteit van 70 genen in het tumorweefsel.

Bron: New England Journal of Medicine, Antoni van Leeuwenhoek, MINDACT studie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *