Helft kankermedicijnen werkt niet

medicijnen 2

Niet werkende kankermedicijnen blijven in veel landen op de markt. Bijna de helft van deze geneesmiddelen tegen kanker zijn niet werkzaam.

Drie jaar geleden werd al in een Amerikaans onderzoek geconstateerd dat 18 van de 36 middelen die op de markt waren toegelaten het leven van patiënten niet verlengden.

Recent werd door farmacologen van het National  Center for Health Research gemeld dat slechts 1 van de 18 medicijnen aantoonbaar de kwaliteit van leven voor patiënten verbeterde. Veel van deze medicijnen zijn ook in Nederland geregistreerd.

Volgens internist-oncoloog Ferry Eskens, verbonden aan het Erasmus MC en voorzitter van de Commissie Beoordeling Oncologische Medicijnen, hoeven de patiënten in Nederland zich geen zorgen te maken over onwerkzame of inferieure medicijnen:

“Medicijnen die een negatief advies krijgen worden niet door ons gebruikt. Deze kritische benadering ontbreekt in veel andere landen. Bij de registratie wordt dan voornamelijk gelet op de veiligheid en werkzaamheid ten opzicht van placebo’s. Of het een nuttig middel is wordt door de geneesmiddelenautoriteiten niet beoordeeld.”

Bron: JAMA Internal Medicine/Erasmus MC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *