Technologie en kanker-regulerende elementen

 

Nieuwe technieken voor onderzoek kanker

Het magazine Nature Biotechnologie publiceerde recent een artikel over een nieuwe techniek die enhancers (versterkers) kunnen identificeren.

Van de versterkers zijn er circa een half miljoen ( genen slechts 30.000) die mogelijk een sleutelrol zouden spelen bij het ontstaan van kanker en andere genetische aandoeningen.

Een klein gedeelte (slechts drie procent) van het menselijk genoom bevat informatie die o.a. codeert voor eiwitten en moleculen die allerlei taken in de cellen uitvoeren.

Van de resterende 97 procent van het menselijk genoom is weinig bekend en toch is een groot gedeelte hiervan verantwoordelijk hoe de eiwitten functioneren. Vele duizenden veranderingen hierin spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van kanker in deze niet gecodeerde gebieden.

Met de nieuwe techniek hopen de wetenschappers deze gebieden te vinden om zo het ontstaan van kanker aan te kunnen tonen.

Met een CRISPR-systeem (weerstand tegen vreemde genetische elementen) kan het genoom specifiek veranderen of uitgeschakeld worden om de werking ervan te onderzoeken.

Hierdoor zou kunnen worden achterhaald hoe de versterkers (enhancers) mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van kanker en behandeling ervan. Ook andere genetische afwijkingen kunnen op deze wijze worden opgespoord.

Bron: Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Nature Biotechnologie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *