Support van familie en vrienden bij kanker

ziekenhuisbed

Support van familie en vrienden bij kanker.

Kanker krijg je zelden alleen.

Familieleden, kennissen en uiteraard onmisbare vrienden zijn vaak liefdevolle steunpunten om je door de zware periode te loodsen. Begrijpen wat kanker voor iemand precies betekent en de vaak verstrekkende gevolgen goed er van inschatten, is een precaire aangelegenheid.

Voor de opname en tijdens het verblijf in het ziekenhuis wil iedereen met je meedenken of goede raad geven. In dat stadium heb je zeker goede raad en praktische adviezen nodig, maar bij voorkeur niet van leken.

Geruststellende woorden kunnen zelfs averechts werken. Het niet begrijpen van de ernst van de situatie kan er voor zorgen dat de patiënt zich behoorlijk onmachtig gaat voelen. Uitleg geven over je kanker is ook niet aan te bevelen. Dat is namelijk niet jouw taak en verantwoordelijkheid. Met uitzondering voor je meest intieme kring!

Het kost ook te veel energie. Niet doen dus!

Die informatieve gesprekken kunnen beter in het ziekenhuis worden gevoerd met degenen die daar rustig en weloverwogen uitleg over kunnen geven. Huisarts, specialisten, nauw betrokkenen of wie daar echt toe in staat is.

Een tip voor de familie en bezoekers: ga niet, hoe aardig het ook bedoeld moge zijn, op het bed van de patiënt zitten.

Hij heeft al zo weinig privé ruimte in het ziekenhuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *