Erfelijke aanleg van familie

erfelijkheid

Erfelijke aanleg kanker van familie.

Vrijwel elke familie heeft met kanker te maken. Kanker is op zich niet erfelijk, maar wel de erfelijke aanleg. Bij ongeveer 5% van alle mensen die kanker krijgen is de oorzaak erfelijke aanleg, maar het percentage verschilt wel per kankersoort.

De meest voorkomende kankersoorten waar erfelijke aanleg een rol kan spelen zijn o.a. borstkanker, prostaatkanker, alvleesklierkanker, dikkedarmkanker, eierstokkanker, schildklierkanker en maagkanker.

Als bij een familie vaker een specifieke kanker voorkomt hoeft er geen sprake te zijn van erfelijke aanleg, maar dan hebben gezonde familieleden wel meer kans op dat type kanker.

Familieberaad over kanker is niet erg gebruikelijk.Tijdens een begrafenis en bij een bruiloft zal wel eens wat informatie worden uitgewisseld over kanker die in de familie voorkomt. Maar meestal blijft het bij uitwisselen van laatste nieuwtjes.

Het is dan ook niet zo waarschijnlijk dat bij een aanstaand huwelijk de schoonouders overleggen hoe ze het best de stambomen kunnen napluizen om kankersoorten te vinden die risico’s opleveren voor kleinkinderen.

De huwelijkskandidaten staan ook niet bepaald in de rij voor dergelijk onprettig nieuws. Ze hebben liever een ander huwelijkscadeau!

Op zich is het niet zo’n gekke gedachte een familieberaad te houden om erfelijkheidsonderzoek te laten doen en de risico’s transparant te maken. Met eventueel zelfs de optie om zinvolle bevindingen in een testament te vermelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *