Grootschalige data-analyse, ontwikkeld door de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft een voorspeller voor darmkanker aangewezen.
Namelijk een stofwisselingsziekte, genaamd het metaboolsyndroom.
Bij darmkanker is het van belang om in een zo’n vroeg mogelijk stadium de diagnose te stellen in verband met de overlevingskansen.
Screenen van ‘big data’ blijkt bijzonder effectief te zijn voor vroege opsporing van darmkanker.
Informatici van de VU zochten naar onderscheidene patronen in ruim 263.000 anonieme elektronische patiëntendossiers (EPD).
1.292 van de ruim 263.000 patiënten hadden de diagnose darmkanker gekregen.
De informatici van het VU vergeleken deze twee groepen door software in de data te laten zoeken naar de verschillen in aanloop naar de diagnose.
De onderzoekers vonden een nieuwe voorspeller.
Er was al een relatie bekend tussen darmkanker en het metaboolsyndroom, maar nog nooit eerder bewezen dat het metalboomsyndroom een voorspeller van darmkanker kan zijn.
Deze nieuwe techniek maakt het mogelijk om in termijn op basis van routine-dossiers gegevens van individuele patiënten gedurende een consult een risicoberekening te maken op darmkanker.
Wel of niet doorsturen voor verder onderzoek naar een ziekenhuis.
Jaarlijks vinden er ongeveer 200.000 darmonderzoeken plaats. Vooral om de dikke darmkanker uit te sluiten bij patiënten met klachten.
De nieuwe techniek maakt het ook mogelijk om nieuwe voorspellers van andere ziekten te vinden.
Bron: VU Amsterdam.
Dit is een site om informatie en tips te geven hoe je door slim managen maximale genezing kunt bereiken.