Vaststellen van kanker door druppel bloed

 

Vaststellen kanker door druppel bloed

In het vakblad Cancer cell is recent een publicatie verschenen over onderzoek met RNA testen. Door afname van een simpele druppel bloed is vast te stellen of er sprake is van kanker. Hierdoor valt te achterhalen waar kanker zich bevindt en wat voor soort kanker het is.

Door grote RNA moleculen in bloedplaatjes en kleine RNA moleculen in urine laat kanker DNA sporen na als “vingerafdrukken” . Door deze nieuwe methode zijn bijvoorbeeld borst en prostaatkanker makkelijk en sneller op te sporen. Darmkanker geeft de nauwkeurigste resultaten met de testen, namelijk 100%. Hersenkanker is moeilijker correct vast te stellen en scoort 85%.

Twintig procent van vrouwen in risicogroepen hebben, ondanks onderzoek met een mammascan, nog verdachte knobbeltjes in de borsten. Bij risicogroepen met prostaatkanker kunnen alle cellen van de prostaat worden gecontroleerd in plaats van beperkte controle door weefsel (biopten).

Medisch gezien is deze nieuwe opsporingsmethode van kanker bijzonder effectief!

Patiënten weten nu eerder waar ze aan toe zijn omdat de behandeling direct doelgericht kan worden begonnen zonder onnodig belastende onderzoeken.

Deze handige testen om vroegtijdig kanker te constateren blijven niet zonder maatschappelijke gevolgen. Bij medische keuringen zal bloedafname worden aanbevolen en bij solliciteren eventueel verplicht.

Het risico om een latente kankerpatiënt in dienst te nemen zal menig werkgever niet zo snel overwegen. Het overstappen naar een andere verzekering zal ook moeilijker worden door het hoger risico voor de verzekeringsmaatschappijen.

Het weigeren om bloed af te staan kan ook andere nadelen opleveren. 

De behandeling had al in een eerder stadium kunnen beginnen en was daardoor waarschijnlijk minder kostbaar geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *