Ontkennen van het hebben van kanker

ziekte ontkennen

Kanker ontkennen is een typisch menselijk fenomeen.

Het gebeurt zonder dat je het wilt. Je voelt veranderingen in je lichaam. Het lijkt op een griep die maar niet wil overgaan. Als je sport is je conditie merkbaar wisselend. Je kunt meer vatbaar worden voor verkoudheden, griep of andere gezondheidsklachten krijgen.

Darmkanker kun je zelfs jarenlang negeren. Tot de symptomen zo onmiskenbaar duidelijk zijn geworden, dat het onmogelijk alleen bloedende aambeien kunnen zijn.

Als je eindelijk na lang aandringen van je relatie of familie naar de huisarts gaat en je medische geschiedenis vertelt, verandert de situatie ingrijpend. Door het toucheren door de huisarts (met vingers in je rectum om de oorzaak van de bloedingen te onderzoeken) kan hij het noodzakelijk achten om je door te verwijzen naar een ziekenhuis. Met een aanvraag voor een bloedtest om darmkanker te kunnen vaststellen.

Na het constateren van darmkanker volgt een lange weg van medische behandelingen. Met een beetje geluk en veel vaardigheid van de chirurg kan een deel van de dunne, dikke of endeldarm worden verwijderd. Soms moet je tijdelijk een stoma dragen. Met pech blijvend. Heel je leven lang!

Beschadiging door bestraling, chemo en operaties van genitaliën en omliggende gebieden veroorzaken vaak blijvende plas- en erectieproblemen.

Een uroloog kan met gerichte medicatie en behandelingsmethoden hier acceptabele oplossingen voor vinden.

Negeer niet stelselmatig bloed in je ontlasting!

Ga tijdig naar de huisarts om je te laten onderzoeken. Je begrijpelijke veronderstelling dat het wel aambeien zullen zijn, kan pijnlijk onjuist zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *