Pijn in het zenuwstelsel

 

 2 miljoen Nederlanders hebben dagelijks lichte of ernstige pijn in het zenuwstelsel.

Uit een studie van het European Journal is te lezen dat het 2,4 miljoen Nederlanders betreft.

De definitie van chronische pijn is dat het langer dan een half jaar moet aanhouden. Meerdere keren per week terug moet komen en op de pijnschaal van 1 tot 10 hoger scoort dan een 5.

De Leidsche neuroloog Martijn Malessy legt in de Volkskrant van 23 januari 2016 uit waarom dat aantal zo hoog is. De simpele verklaring is  volgens de neuroloog dat je dood kunt gaan aan kanker maar niet aan pijn.

Er zijn wel verschillende pijnpoli’s maar geen instituut om pijn wetenschappelijk een plaats te geven. Ondanks de aantoonbare medische noodzaak en het simpele feit dat wetenschappers tot op heden nog weinig kennis hebben van het fenomeen pijn.

De bron of oorzaak van pijn is niet gemakkelijk op te sporen door de gecompliceerdheid van het zenuwstelsel en verschillen van gevoeligheid tussen mensen. Chronische pijnaandoeningen zijn voorlopig nog het best te begrijpen omdat er duidelijk een aanwijsbaar begin is.

Door ervaring is wel gebleken dat het vaststellen van een goede diagnose van groot belang is omdat bij veel chronische pijn het zenuwstelsel wordt beschadigd. Pijnsignalen hebben blijkbaar de eigenschap zich in het zenuwstelsel te etsen.

Op het gebied van de pijnbestrijding van reuma zijn al goede resultaten geboekt door gebruik te maken van een pace-achtig apparaat dat aan een zenuw in de hals wordt verbonden. Namelijk de nervus vagus die loopt van de hersenen tot in de buikholte.

Via signalen door een elektrode wordt zo de aanval van het immuunsysteem onderbroken en de pijn uitgeschakeld. De eerder fysiek gehandicapte proefpersoon voelde zich daarna zo goed dat hij weer kon werken.

Meer dan dertig Nederlandse ziekenhuizen zijn bezig met de behandeling van chronische pijn die is ontstaan door een ontregeld centraal zenuwstelsel. Door het stimuleren van het ruggenmerg met een elektrode wordt daardoor de pijn onder controle gehouden.

Het is te hopen dat binnenkort voor kankerpatiënten er meer  vergelijkbare mogelijkheden komen om zonder medicatie de pijn te reguleren of minimaal aanvaardbaar te maken.

Bron: De Volkskrant. European Journaal. King’s College.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *