Betere controle darmkanker
Aan de Rijksuniversiteit van Groningen promoveerde in februari 2016 Charlotte Verberne met een onderzoek naar patiënten met dikkedarm en endeldarmkanker.
Bij ongeveer 13.000 mensen worden per jaar in Nederland dergelijke tumoren gevonden. Bij de meesten wordt een deel van de aangetaste darm via een operatie verwijderd. Desondanks krijgt een kwart van hen uitzaaiingen.
Volgens de huidige richtlijnen moet het bloed van de patiënten een keer per kwartaal of halfjaar worden gecontroleerd op CEA-waarden.
CEA-waarde is een tumormarker waaraan artsen toename van kanker vroegtijdig kunnen constateren.
Er is geen algemeen geldend protocol hoe artsen moeten handelen als de bloedwaarden veranderen. De waarden kunnen per patiënt verschillen en de behandelende artsen reageren niet altijd uniform.
Door elke twee maanden te controleren of de bloedwaarden verschillen, kunnen de patiënten eventueel direct worden gescand wanneer de waarden stijgen.
De conclusie uit het proefschrift is dat 35 procent van nieuwe tumoren dan nog valt te behandelen. Terwijl dat bij de huidige methode slechts 22 procent is.
Het zo vroegtijdig opsporen van terugkerende kanker wil niet zeggen dat patiënten langer blijven leven. Maar wel dat de kwaliteit van hun laatste levensjaren waarschijnlijk beter zal verlopen.
Bron: AD. RuG
Dit is een site om informatie en tips te geven hoe je door slim managen maximale genezing kunt bereiken.