Intensieve controle van CEA waarden

onderzoek

Intensieve controle CEA-waarden.

Als je operatie geslaagd is en de eventuele bestraling of chemo behandeling achter de rug, kun je eindelijk met de lang verwachte periode van herstel beginnen. Een van de vaste onderdelen van het herstel is bijvoorbeeld dat CEA waarden in je bloed gecontroleerd moeten worden. Deze CEA controle is uiteraard afhankelijk van het soort kanker waarvoor je wordt behandeld.

De CEA waarde heeft betrekking op eiwitten in je bloed die op een gewone ontsteking kunnen wijzen, maar ook op een eventuele activiteit van terugkerende kanker. De CEA waarden mogen niet al te heftig fluctueren.

Deze controles kunnen jaren duren. Eerst per kwartaal en later om het half jaar. Je moet daarvoor elke  keer naar het ziekenhuis om wat serum (bloed) af te geven.

De chirurg en regieverpleegkundige worden uiteraard ook op de hoogte gesteld van de laboratorium uitslagen van je bloedwaarden en kunnen eventueel tijdig ingrijpen met de nodige behandelingen.

Na verloop van tijd ontstaat bij jezelf een soort routine bij het vernemen van de uitslagen. Zolang er geen forse uitschieters zijn van CEA waarden is er waarschijnlijk niets verontrustends aan de hand.

Een paar handige tips:

Je kunt de CEA waarden een klein beetje positief beïnvloeden door er voor te zorgen dat  je  ruim voldoende water drinkt voor de afname van je bloed in het ziekenhuis.

Neem na vier of vijf werkdagen na het bloed geven telefonisch contact op met je regieverpleegkundige over de uitslag van de nieuwe CEA waarde.

Dat bespaart  je een hoop onnodige onrust!

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *