Chemotherapie darmkanker 25 % werkzaam

Chemotherapie is een brede en klassiek behandeling.

De therapie richt zich op alle snel delende cellen. Maar tumoren reageren vaak verschillend op diverse soorten chemotherapie.

Het verschilt per behandeling, maar gemiddeld reageert 25% van de patiënten op chemotherapie zo blijkt uit een onderzoek van professor dr. Rene Bernards van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het internationaal toonaangevend vakblad CEL.

Chemotherapie met het middel Vinorelbine blijkt echter goed te werken bij BRAF-achtige darmkanker maar niet bij andere soorten darmkanker. Ongeveer twintig procent van de patiënten heeft dit soort darmkanker.

Er zijn duidelijk aanwijzingen nodig om uit te zoeken welke behandeling nodig is voor patiënten met hun specifieke tumoren.

En daarvoor is een behandeling met Personalized medicine de meest aangewezen weg.

Met deze behandeling wordt gekeken welke eigenschappen een specifieke tumor heeft en welke afwijking in het DNA zitten. Wanneer dat mogelijk is wordt een gerichte behandeling gegeven in plaats van een brede.

De darmtumoren met een mutatie van het gen BRAF zijn zeer gevoelig voor een therapeutische behandeling met het middel Vinorelbine. En ook tumoren die geen mutatie hebben in het BRAF-gen, maar zich net zo gedragen zijn ook gevoelig  voor Vinorelbine.

Binnenkort wordt in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis een klinische trial gestart met een selecte groep darmkanker patiënten.

Bron: Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. CEL.Blikopnieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *