Chemotherapie botkanker jongeren weinig zinvol

 

medications-342437_960_720

Een zwaardere chemotherapie biedt bij osteosarcoom, de meest voorkomende vorm van botkanker bij jongvolwassenen, geen voordelen.

De uitkomsten voor de meer uitgebreide behandeling waren gelijk aan die van een normale behandeling. Wel ervaarden de patiënten meer bijwerkingen.

Patiënten met osteosarcoom krijgen voor de operatie chemotherapie om de tumor te verkleinen. Na de operatie volgt opnieuw chemotherapie om eventueel achtergebleven tumorcellen te vernietigen.

Bij ongeveer de helft van de patiënten met deze vorm van kanker werkt de chemotherapie voor de operatie niet goed genoeg: er blijft meer tumorweefsel achter dan wenselijk is.

Hebben deze patiënten wellicht baat bij een extra zware chemotherapie na de operatie?

Botkanker is vrij zeldzaam en voor een onderzoek was internationale samenwerking nodig.

Aan het onderzoek namen 618 osteosarcoom patiënten mee die onvoldoende hadden gereageerd op de chemotherapie voor de operatie.

Zij werden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg na de operatie de gebruikelijke chemotherapie. De andere groep kreeg na de operatie een chemotherapie aangevuld met medicijnen.

Drie jaar na de operatie leefde nog meer dan de helft van de patiënten zonder dat de ziekte was verergerd of teruggekomen. Wel bleek de ene groep meer bijwerking te ondervinden en het ontstaan van nieuwe kanker.

Het onderzoek bevestigde dat meer chemotherapie niet altijd beter is en er gewerkt moet worden aan aanvullende behandelingen met minder bijwerkingen.

Bron: LUMC, Lancet Oncology

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *