In het Antoni van Leeuwenhoek wordt door neuropsycholoog en onderzoeker Sanne Schagen een onderzoek gedaan naar de invloed van chemotherapie op het brein.
In de loop van de jaren is geconstateerd dat sommige patiënten waarbij de ziekte niet in het centraal zenuwstelsel zat toch te maken kregen met cognitieve problemen.
Sommige patiënten hebben daar alleen last van tijdens de behandeling, maar een kleine groep patiënten kan zelfs na vijf of tien jaar problemen hebben na de chemotherapie.
Mensen kunnen zich niet meer goed concentreren op hun werkzaamheden. Vergeten vaak dingen en hebben moeite met bijwonen van vergaderingen door de snelle wisselingen van gesprekken.
Thuis de krant niet meer kunnen lezen als de televisie aanstaat of moeite hebben om te gaan met nieuwe technologie zoals een nieuwe mobiel.
Na een dag werken zijn ze uitgeput en bezigheden die normaal automatisch worden gedaan vergen nu veel inspanning.
Omdat het moeilijk is te voorspellen welke patiënten last krijgen van deze problematiek, wordt een onderzoek gedaan hoe precies chemotherapie je brein kan beïnvloeden.
Door een grote groep patiënten online te onderwerpen aan een neuropsychologische test waarbij voor en na diverse behandelingen hun concentratievermogen en geheugen wordt gemeten.
Er moet meer aandacht komen voor leven na kanker omdat veel meer mensen genezen of er nog lang mee blijven leven.
Inmiddels is zestig procent van de patiënten na de diagnose kanker nog in leven.
De onderzoeker Sanne Schagen stelt het erg op prijs dat het KWF Kankerfonds oog heeft voor deze groep mensen.
Bron: Antoni van Leeuwenhoek
Dit is een site om informatie en tips te geven hoe je door slim managen maximale genezing kunt bereiken.