Informatie over schade door chemo en bestraling

chemo

Schade door chemo en bestraling.

Elke kankersoort heeft een specifieke behandeling nodig. Een chemo behandeling is soms niet voldoende effectief om de celdeling van kanker tot stilstand te brengen. De combinatie van chemo en bestraling is dan vaak de beste methode.

Maar de schade die door behandelingen kan ontstaan staat meestal niet hoog op de agenda van artsen tijdens de consulten.

Helaas is de positie van de soms al ernstige zieke patiënt niet zo heel erg sterk. Door de afhankelijke situatie ontstaat ongewild een dankbare rol. Expliciet vragen naar cijfers van schade aan het lichaam door bestraling en chemo is geen gemakkelijk gespreksonderwerp en wordt door artsen vaak vermeden.

De behandelingen staan voorop en bijwerkingen zijn nu eenmaal onvermijdelijk.

 Maar voor de patiënt zijn andere aspecten ook belangrijk.

Bestralingen vernietigen niet alleen het door kanker aangetaste weefsel, maar kunnen ook blijvende schade aan omringende gebieden veroorzaken. Geven soms extreme vermoeidheid. Zeker als  bestraling met chemo wordt gecombineerd.

Schade aan uw lichaam leert u pas echt kennen in de komende jaren. De kans op kanker kan ook achteraf ontstaan door de uitgevoerde behandelingen. Het soms gedeeltelijk uitvallen van functies door operaties is eventueel nog een bijkomende negatieve factor.

Meestal wordt u gelukkig wel door het ziekenhuis op de mogelijkheid van therapie, revalidatie en medische begeleiding gewezen om uw herstel na te operatie en behandelingen te bevorderen.

Gebruik die aangeboden faciliteiten dan ook als een slimme investering in uw toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *