CEA – waarden en gemoedsrust (2)

cea waarde

CEA – waarden zijn voor kankerpatiënten soms net beursberichten.

De cijfers van de waarden verschillen vanaf het begin tot het eind van de behandeling. Om het kwartaal of per half jaar zie je andere waarden bij de uitslagen. Er wordt uitgegaan van referentiewaarden van 2.5 tot 5.0Maar als je rookt kan die waarde oplopen tot  wel 10. Ook COPD beïnvloedt de waarden. Elke keer hoop je tijdens de behandeling dat de waarden binnen de gestelde normen vallen.

Vragen aan je huisarts of specialist naar de oorzaak van wisselende waarden worden meestal met geruststellende woorden afgedaan. Het is maar tijdelijk, het kan een uitschieter zijn door een ontsteking.

Als je CEA – waarden te veel afwijken, moet je terugkomen naar het ziekenhuis voor extra controle. Als later de waarden weer zijn gezakt, ben je tijdelijk gerustgesteld. Maar je vraagt je toch wel af waarom de uitslagen zo kunnen verschillen.

Je begint bijvoorbeeld na de operatie met 1.5 en je zit  over vier jaar met 4.1. Nog een jaar verder en je bent volgens de statistieken in de veilige zone. Via internet vind je plenty forums van kankerpatiënten die grote emotionele problemen hebben met de wisselende CEA – waarden.

Wat je wel kunt doen, is contact opnamen met de Vereniging NVKC. Een gerenommeerd instituut  voor medisch laboratoriumonderzoek. Je kunt een lijstje met de bijgehouden waarden geven als studiemateriaal voor de Publieksvraag. Een paar dagen later krijg je dan per mail gratis een analyse van je CEA – waarden van een klinisch chemicus. Aan de hand daarvan kun je precies aflezen of je wel of niet binnen de normen valt.

Belangrijk: volgens de Vereniging NVKC is een normale CEA – waarde kleiner dan 5,0. 

Veel succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *