CEA – waarden en gemoedsrust (1)

cea waarde

Het dalen en stijgen van  CEA – waarden is voor een kankerpatiënt altijd spannend. 

Het soms sterk wisselen van de waarden kan voor veel onrust zorgen.

Een normale CEA – waarde is kleiner dan 2,5 – 5,0.  Bij rokers is de waarde tot 10.

De bepalingsmethode van CEA – waarden kent haar grenzen van nauwkeurigheid. De kankerpatiënt is zelf mede de oorzaak van wisselende uitslagen. Omdat de variatie tussen de meetwaarden ontstaan doordat het eiwit CEA per dag een biologische (menselijke) variatie heeft van circa 25%.

Daarnaast kan de meting van het bloedmonster voor de CEA – waarden zelfs afwijken (analytische variatie) door herhaalde meting van hetzelfde monster, met een variatie van  circa 10 procent.  Een ontsteking kan ook bijdragen aan verhoging van de CEA – waarden.

De CEA – waarden kunnen stijgen tijdens een chemo behandeling door het verval van de tumor en duidt niet op groei van de tumor.

De CEA – waarden worden vooral gebruikt om het verloop van de therapie/behandeling van een carcinoom te volgen naast lichamelijke en andere onderzoeken.

 Indicatie van tumorgroei ontstaat als na twee metingen (een kwartaal of halfjaar) de uitslag  is verdubbeld.

3 reacties op “CEA – waarden en gemoedsrust (1)

  1. mijn vrouw had ontsteking in haar voet ; dat was de reden dat de CEA waarde steeg van 1,7 naar 5,8. Nadat de ontsteking genezen was daalde de CEA waarde weer naar het veilige niveau. Dikke paniek om niks. Gelukkig.

  2. sinds kort is er geen 5jaarlijkse controle meer met elk jaar een echo of scan plus CEA . Ik voel mij niet veilig met alleen een CEA en ik ben het rr niet mee eens. Is dit weer om economische redenen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *