CEA en gebruik van tumormarkers

cea waarde

CEA en tumormarkers

Endeldarm of andere soorten darmkanker krijgen is een langzaam en sluipend proces. Het vermoeden dat je misschien darmkanker zou kunnen hebben dringt niet altijd tot je door. Het is eerder voor de hand liggend om aan hinderlijke aambeien te denken en bij de drogist zetpillen of zalf aan te schaffen.

Pijn bij het zitten en fietsen went ongemerkt. Dat je klachten bijvoorbeeld op endeldarm kanker kunnen wijzen, is nou niet het eerste waar je bij een ontspannen fietstochtje aan denkt. Je fietst vooruit en niet om achterom te kijken.

Als je eindelijk naar de huisarts gaat om je klachten te vertellen, vraag dan ook om je CEA waarde te laten meten. Een normaal HB (ijzer) gehalte kan immers misleidend zijn als je veel sport. Je lichaam maakt door veel sporten meer rode bloedlichaampjes aan dan normaal. Ondanks eventueel beginnende kanker! Opletten dus!

Als bij de test een hoge CEA bloedwaarde wordt gevonden, beginnen  voor jou de onderzoeken, operaties en eventueel chemo en bestraling. Er ligt nog een hele weg voor je om genezing te bereiken.

De meest belangrijke graadmeter tijdens deze enerverende periode is de CEA waarde. Een eiwit dat in zeer geringe mate voorkomt in je bloed en afkomstig is uit je embryonale stadium als mens.

Deze eiwitten worden gebruikt als een tumormarker. Bij het toenemen van kankercellen gaat de CEA waarde omhoog en aan de hand daarvan wordt de medische behandeling gestart.

CEA waarde is een goede indicatie voor het vaststellen van darmkanker!

Maar het is geen optimale controle om te garanderen dat er geen kanker meer in je lichaam aanwezig is na de behandeling tegen kanker. De CEA waarde van tumormarkers kan weinig of plotseling wisselen in de vijf jaren die gelden als norm van een geslaagde behandeling.

Zelfs als er op scans geen tumoren zichtbaar zijn en de CEA waarde volgens het protocol acceptabel is, kunnen de kankercellen min of meer actief zijn.

Een geruststellende factor is wel dat de CEA waarde in de laatste jaren van de behandeling behoren af te vlakken.

Nadere informatie:

Tumormarkers , zoals CEA waarden, kunnen worden gemeten in bloed, urine, hersenvocht en weefselmateriaal. Bepaalde tumormarkers behoren bij een speciaal soort kanker. De stoffen hiervan kunnen zelfs aangetroffen worden bij gezonde mensen.Tumormarkers helpen  wel bij het vaststellen van de diagnose kanker, maar dat werkt alleen in combinatie met andere onderzoeken.

4 reacties op “CEA en gebruik van tumormarkers

  1. Dag Yvonne,

   Dank voor je vraag.

   Op 18 en 22 september 2015 zijn twee artikelen gepubliceerd op deze site over CEA waarden. Daarin wordt duidelijk uitgelegd welke waarden regulair of afwijkend zijn.

   Met vriendelijke groet,

   Hans van der Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *