Borstkanker bij mannen

 

Borstkanker komt zelden bij mannen voor.

Vrouwen hebben meer kans op borstkanker, namelijk 31 procent. Per jaar krijgen ongeveer honderd mannen borstkanker.

Het vaakst komt deze ziekte voor bij de categorie mannen van 60 tot 80 jaar. Bij jongeren sporadisch.

Omdat dit soort kanker zo zeldzaam is, wordt er bijna nooit aan gedacht. Zelfs niet door (huis)artsen. Borstkanker bij mannen heeft echter dezelfde gevaarlijke eigenschap als bij vrouwen. Er is weinig onderzoek naar deze ziekte gedaan en de symptomen worden meestal niet tijdig opgemerkt.

De borst van een man lijkt op die van een meisje van voor de puberteit. Door invloed van hormonen, zoals oestrogeen, komt de borstontwikkeling bij een meisje op gang. Jonge mannen maken te weinig oestrogeen aan om dit proces te starten.

Door teelbalkanker en bijnierkanker wordt de hormoonhuishouding verstoord, met als gevolg dat het borstweefsel tot ontwikkeling komt.

Behandeling van prostaatkanker met oestrogenen kan de hormoonhuishouding in onbalans brengen en toename van borstweefsel tot gevolg hebben.

Symptomen van borstkanker zijn: afscheiding uit de tepel met bruin of bloederig vocht, intrekking van de tepel, zwelling, schilferen, rood en warm worden van de huid.

Erfelijke aanleg voor borstkanker bij mannen is 1 op de 6.  Eerstegraads via de moeder, zuster en kinderen. Bij Joodse mannen komt borstkanker vaker voor.

Wees alert op verandering van de tepels in het omringend gebied. Neem tijdig contact  op met uw huisarts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *