Biomarker en kinderkanker

uitzaaiingen

Een onderzoekgroep van het Antoni Leeuwenhoek heeft in samenwerking met het AMC een eiwit ontdekt dat het verloop van neuroblastoom kan voorspellen.

Een belangrijke ontdekking, want er is wetenschappelijk gezien nog weinig inzicht in deze vorm van kinderkanker.

De resultaten van het onderzoek zijn recent gepubliceerd in het vooraanstaand vakblad Cancer Cell

Neuroblastoom is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij jonge kinderen.In Nederland worden ongeveer 35 kinderen per jaar er door getroffen.

Neuroblastoom is een tumor van het zenuwstelsel en ontstaat meestal in de buik. Opvallend is dat een neuroblastoom soms vanzelf weer verdwijnt bij patiëntjes onder de twee jaar, maar bij oudere kinderen groeit hij vaak door en is dan moeilijk te behandelen.

De onderzoeksgroepen hebben een stukje van de biologische puzzel gevonden. Zij ontdekten dat een eiwit genaamd GDE2 een rol speelt bij de ziekte.

Ht eiwit zit aan de buitenkant van de cel,en via een reeks van tussenstappen zorgt het er voor dat onvolgroeide neuroblastoomcellen gaan uitrijpen en bovendien minder beweeglijk worden. Dit laatste betekend dat de cellen zich minder makkelijk door het lichaam kunnen verspreiden om uitzaaiingen te vormen.

Patiënten met veel GDE2 hebben een veel gunstigere prognose. GDE2 kan dienen als een biomarker, een stof die iets zegt over het verloop van een ziekte.

Bron: Antoni van Leeuwenhoek, Cancer Cell.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *